Kuurin kynnäs ja Kaliningrad

Baltian halki Kaliningradiin 28.7. - 4.8. 2018 1 100 € + viisumi 86 €

Lähde kanssamme kiinnostavalle Baltian kiertomatkalle, jolla pääset tutustumaan Venäjän läntisimpään kolkkaan Baltijskiin Kaliningradissa sekä nauttimaan uniikista musiikkijuhlasta Viron Otepäässä. Viikon matkan aikana näemme myös Ristikukkulan Liettuassa, poikkeamme entisessä sotilasvankilassa Liepajassa ja nautimme rauhoittavasta luonnonsuojelualueesta sekä upeista hiekkadyyneistä Kuurin kynnäällä.

Kaliningrad ja Baltijsk

Kaliningradin on jäänyt monille Venäjän vakikävijöillekin etäiseksi sijaintinsa vuoksi. Kaliningradiin matkatakseen täytyy joko ajaa koko Baltian läpi tai vaihtoehtoisesti saapua sinne lännestä Puolan kautta.  Kaliningrad on vauras ja omintakeinen kaupunki, mikä sekin liittyy sijaintiin Itämeren laidalla Venäjän läntisimpänä kaupunkina. Me otamme siitä vielä askeleen länteen ja käymme Baltijskissa, joka on suljettu laivaistotukikohta Kaliningradin kupeessa.

Kuurin kynnään dyynit ja luonnonsuojelualue

Tutustumme  menomatkalla myös upeaan luonnonsuojelualueeseen Kuurin kynnäällä. Yövymme kalastajakylä Nidassa ja uimme Itämeren aalloissa. Tämä sata kilometriä pitkä hiekkaranta oli Neuvostoaikana puoluejohdon salainen kesänviettopaikka. Kuurin kynnään kuuluisat dyynit ovat muodostuneet satoja vuosia sitten, kun laivanrakentajat hakkasivat alueen metsät ja lounaasta käyvä tuuli ryhtyi puhaltamaan hiekkaa kynnäälle. Alue on kuulunut Unescon maailmanperintölistalle vuodesta 2008.

Itä-Viron Otepää ja Leigo Järvemuusik

Saatat ihmetellä, miksi teemme vielä läntisen Venäjän jälkeen mutkan Itä-Viroon. Syy on yksinkertaisesti henkeäsalpaavan hieno, uniikki ja koskettava musiikkifestivaali järven rannalla. Video kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

Matkalle tulee ilmoittautua viimeistään 31.5.2018, sillä Baltijskin alue on suljettu alue, minne tarvitaan erityislupa. Ilmoittautuessa pitää huomioda, että SAMA passi on voimassa myös matkan aikana, sillä erityislupaa varten tarvitaan passitiedot täydellisinä.

Vastuullinen matkanjärjestäjä: VenäjänMatkat, Helsinki

 

Status:
Täynnä

Hintaan sisältyy

 • lauttamatka Helsinki-Tallinna-Helsinki 
 • aamiainen laivalla menomatkalla
 • yhteishytti laivalla tavaroiden säilytykseen
 • kuljetukset tilavalla ja ilmastoidulla bussilla
 • majoitus kahden hengen huoneissa (osassa kiertomatkan hotelleista on tarjolla vain parivuoteellisia huoneita)
 • hotelliaamiaiset
 • illallinen ensimmäisen matkapäivän iltana
 • ohjelman mukaiset tutustumiskohteet
 • suomalaisen matkanjohtajan palvelut

HUOM! Jokaisen matkalle lähtijän tulee hankkia viisumi ja varmistaa matkavakuutuksen kattavuus.
Viisumia ei saa ilman matkavakuutusta.


Lisämaksusta

 • Venäjän viisumi 86 €/hlö
 • yhden hengen huone 160 €/hlö

Matkaohjelma

Lauantai 28.7.

Tapaaminen Helsingissä, Länsi-Sataman terminaalissa, matka lautalla Tallinnaan. Syömme aamiaisen laivalla. Eckerö on Tallinnassa klo 11.15. Siirrymme satamassa bussiin, ja lähdemme ajamaan kohti Pärnua, missä pysähdymme omakustanteiselle lounaalle ja säiden salliessa myös uimaan. Jatkamme lähelle Riikaa, missä yövymme Porthotellissa. Ajomatka päivän aikana noin 350 km eli noin 6,5 tuntia.

Sunnuntai 29.7.

Lähtö aamiaisen jälkeen kohti rannikkoseutua ja Liepajaa, missä on mahdollisuus tutustua käytöstä poistettuun sotilasvankilaan sekä kävellä mahdollisesti maailman pisimmällä aallonmurtajalla. Sotilasvankilassa toimii museon lisäksi kahvila ja hotelli. Me emme kuitenkaan jää vankilaan yöksi, vaan jatkamme kohti etelää ja siirrymme lossilla Kuurin kynnäälle, missä vietämme seuraavat kaksi päivään nauttien luonnosta ja merestä.  Ajomatka päivän aikana noin 220 km eli noin neljä tuntia. Koska Kuurin kynnäälle pääsee ainoastaan yhdellä autolautalla, voi sille joutua hieman jonottamaan.

Maanantai 30.7.

Kuurin kynnäs on tunnettu kookkaista dyyneistään. Alue on pitkä ja kapea ”saareke” Liettuasta Kaliningradin jatkuen aina Puolaan asti. Kuurin kynnäs on lintubongareiden paratiisi keväisin ja syksyllä, kun sadattuhannet linnut pysähtyvät lepäämään. Nobel-palkittu kirjailija Thomas Mann vietti kesiään pysähdyspaikassamme Nidassa. Käymme tutustumassa Mannin taloon, joka toimii  museona.

Nidan kylässä ajan voi unohtaa ja antaa aaltojen viedä ajatukset pois kiireestä. Uiminen Itämeren aalloissa on elämys. Kuurin kynnään luonto on erikoislaatuista, ja siihen voi tutustua parhaiten vuokraamalla pyörän. Julkista liikennettä – tai edes takseja – kylässä ei ole.

Tiistai 31.7.

Aamiaisen ja huoneiden luovutuksen jälkeen heitämme Nidalle hyvästit ja siirrymme Venäjän puolelle Kaliningradin alueelle. Rajan ylityksen jälkeen käymme (mahdollisuuksien mukaan) katsomassa ”tanssivaa metsää”, joka sijaitsee Kaliningradin alueella lähellä Liettuan rajaa. Kaliningradin kaupungissa majoitumme keskustahotelliin, minkä jälkeen tutustumme kaupunkiin omatoimisesti.

Kaliningrad on mielenkiintoinen, perinteisestä venäläisestä kaupungista poikkeava kaupunki paitsi vahvan saksalaishistoriansa, myös läntisen sijaintinsa vuoksi. Kaliningrad on Venäjän läntisin oblast (lääni) ja joitakin vuosia sitten siitä kaavailtiin ”Venäjän Shanghaita”. Kaupungin keskustasta löytyy Immanuel Kantin hautakivi ja kävelymatkan päässä Kantin haudalta voi myös tutustua matemaatikoille tuttuun Köningsbergin siltaongelmaan. Ajomatka päivän aikana noin 120 km eli 2,5 tuntia sisältäen rajatarkastukseen menevän ajan.

Keskiviikko 1.8.

Teemme kokopäiväretken Venäjän läntisimpään kolkkaan Baltijskiin ja tutustumme Itämeren aarteeseen, meripihkaan. Retki on opastettu englanniksi, ja matkanjohtaja tulkkaa tarvittaessa suomeksi. Ajomatkaa tulee päivän mittaan noin 150 kilometriä. Syömme omakustaisen, kevyen lounaan Baltijskin alueen vaatimattomassa kahvilassa.

Torstai 2.8.

Aamiaisen jälkeen siirrymme Kaliningradin alueelta kohti Liettuaa. Ennen rajaa pysähdymme Sovetskissa (ent. Tilsit) ja muistelemme paikan merkitystä Suomen historialle. Venäjän ja EU:n rajan ylityksen jälkeen suuntaamme Siauliain lähistöllä sijaitsevaan Ristikukkulaan. Majoitumme maanalaiseen hotelliin, missä pääsee paitsi kävelemään katolla, myös nauttimaan hotellin uima-altaasta. Uimapukua tarvitaan tällä matkalla monesti! Päivän ajomatka on noin 280 km, noin 6-7 tuntia sisältäen tauot ja rajanylityksen.

Perjantai 3.8.

Starttamme aamiaisen jälkeen kohti viimeistä pysähdyspaikkaa, Viron Otepäätä. Majoitumme pienessä hotellissa, mistä siirrymme festivaalialueelle. Otepäässä nautimme valloittavasta klassisen musiikin festivaalista, joka säväyttää kauneudellaan. Leigo on hyvin pieni paikka ja festivaalin esiintymislava on järven rannalla –  osin jopa sen päällä! Festivaalialueella on palveluita hyvin rajoitetusti. Kilometrimittariin kertyy noin 350 kilometriä, ja aikaa tähän menee noin 6 tuntia sisältäen tauot.

Lauantai 4.8.

Ajo Otepäästä Tallinnaan, mistä jatkamme iltalaivalla Helsinkiin. Pysähdymme matkalla omakustanteiselle lounaalle (mahdollisesti Tartossa). Ajomatkan pituus noin 220 km eli noin 4-5 tuntia sisältäen tauot. Laiva (Eckerö) Helsinkiin lähtee klo 18.30. Laivalla meille on varattu paikat ”loungesta”, jossa saamme nauttia pientä purtavaa ja virvokkeita koko matkan ajan.

 

Ajomatkat ovat arvioita emmekä vastaa tie- tai liikenneolosuhteista ja muista mahdollisista maasto-olosuhteista johtuvista vaikutuksista aikatauluun. Ajomatkojen kestot on laskettu taukoineen. Matkustajan fyysisen kunnon tulee olla sellainen, että hän kykenee istumaan linja-autossa ilman erityisjärjestelyjä koko matkan ajan ja että hän kykenee liikkumaan itsenäisesti ilman avustajaa tai apuvälineitä. Retket tehdään osin kävellen, jolloin tukevat ja mukavat kengät ovat tarpeen.

Pidätämme oikeuden aikataulumuutoksiin.

Vastuullinen matkanjärjestäjä: Venäjän-Matkat, Helsinki