Skip to main content

TATARSTAN

Tatarstan on nopeasti kehittyvä ja kiinnostava tasavalta Venäjän alueella. Se sijaitsee Venäjän keskiosassa, 800 kilometrin päässä Moskovasta, valtavan Volgajoen varrella. Lento Moskovasta Tatarstanin pääkaupunkiin Kazaniin vie vain 1,5 tuntia ja Helsingistä 2,5 tuntia. Kazania kutsutaan usein Venäjän kolmanneksi pääkaupungiksi.

Matkailijalle Tatarstan tarjoaa runsaasti ortodoksisia ja islamilaisia kulttuurikohteita, muinaisia kirkkoja ja kauniita moskeijoita, jotka ovat rinnakkain eläneet sovussa jo vuosisatoja. Kaksi kohdetta kuuluu myös Unescon maailmanperintöluetteloon: pääkaupungin linnoitus eli Kazanin Kreml ja Bulgar, joka oli muinaisen Volgan Bulgarian kaanikunnan pääkaupunki.

Kazan on Tatarstanin tasavallan pääkaupunki ja yksi koko Venäjän federaation suurimmista kaupungeista. Se on suuri teollisuuden, kaupan, liikenteen ja kulttuurin keskus. Kazan on myös tataarikulttuurin tärkein keskus. Kaupunki sijaitsee Volga- ja Kazankajokien yhtymäkohdassa keskellä Venäjän Euroopan-puoleista osaa.

Kazan vietti vuonna 2005 perustamisensa 1000-vuotisjuhlaa. Tässä vanhassa mutta samalla uudenaikaisessa ja viihtyisässä kaupungissa on laaja valikoima tasokkaita kahviloita ja ravintoloita, rikas yöelämä ja muodikkaita kauppakeskuksia. Kansainvälisen TripAdvisor –matkailusivuston mukaan Kazan on venäjän kolmanneksi suosituin matkailukohde ja Tatarstan on palkittu Venäjän parhaana matkailualueena Minun planeettani 2014 – kansallispalkinnolla.

Tatarstanista verkossa:

Tatarstanin  matkailusivusto:

Virallinen Tatarstan:   

Kazanin kaupungin verkkosivut: www.kzn.ru

HS tammikuussa 2016

Blogi-kirjoitus Kazanista
 

 

Volgan Bulgaria

Volgan Bulgaria tai Bolgaria oli Volgan keskijuoksulla sijainnut voimakas valtio 900-1200 -luvuilla. Sitä hallinneet bolgaarit eli bulgaarit olivat turkkilaisia kieliä puhunutta väestöä. Saman väestön toinen haara siirtyi Kaakkois-Eurooppaan, slaavilaistui, kristillistyi ja antoi nimen Bulgarian valtiolle. Idän bulgaarit kääntyivät 900-luvulla islamiin.

Volgan Bulgarian alue (Bulgar) sijaitsi suunnilleen nykyisen Tatarstanin tasavallan kohdalla.

Bulgaria joutui mongolien hyökkäyksen kohteeksi, ja se valloitettiin vuonna 1236, jolloin siitä tuli osa Kultaisen ordan kaanikuntaa. Kun Kultainen orda hajosi, osasta entisestä Bulgariasta muodostettiin Kazanin kaanikunta, joka oli olemassa vuoteen 1552. Tällöin Iivana Julma valloitti Kazanin ja liitti sen osaksi Venäjän valtakuntaa. Alueesta muodostettiin 1700-luvulla Kazanin kuvernementti, ja se jaettiin Tatarstanin ja Baškortostanin tasavalloiksi 1919-1920.

Bulgaarit ja tataarit

Alueen väestöistä käytetty tataari-nimitys tuli mongolivalloittajien mukana. Kultaisen ordan synnyttyä tätä nimitystä ryhdyttiin käyttämään myös miehitetyn alueen väestöstä. Bulgaarit eivät kuitenkaan itse kutsuneet itseään tataareiksi, vaan nimitystä käyttivät lähinnä venäläiset Kultaisen ordan ei-venäläisistä kansoista.

1500-1600 luvulla alkuperäisiltä asuinpaikoiltaan siirretyt kazanilaiset ja mishäärit menettivät entiset alueelliset nimityksensä, jolloin heidän oli pakko aktiivisen keskinäisen sekoittumisen takia ottaa käyttöön yhteinen etonyymi, tataarit, jota Kultainen orda ja paikalliset feodaalit olivat juurruttaneet kansaan jo Kultaisen ordan ajoista lähtien. Yhdentymisen jälkeen alkoivat venäläiset feodaalit ja tsaarin hallinto kutsua kazanilaisia ja mishääreitä tällä nimellä. Sitkeiden ponnistelujen ansiosta se levisi vähitellen myös kansan keskuuteen. Valtaosa tataariväestöä piti kuitenkin parempana kutsua itseään bolgaareiksi.


Lähde: Wikipedia

  • Tulosta
Yhteyttä
Sähköposti:
Osoite:
Matka-Prima Futurist Oy
Yhteydenottolomake
Uutiset