Karjalan tasavalta rajoittuu idässä Vienanmereen ja Arkangelin alueeseen, etelässä Vologdan alueeseen, Ääniseen, Pietaria ympäröivään Leningradin alueeseen ja Laatokkaan, lännessä Suomeen sekä pohjoisessa Murmanskin alueeseen. Tasavallan pääkaupunki on Petroskoi. Karjalan tasavaltaan kuuluu suurin osa niin sanotusta Itä-Karjalasta, Suomen luovuttamiin alueisiin lukeutuvat Laatokan Karjala ja Raja-Karjala sekä laaja Äänisjärven itäpuolinen alue.

Karjalan tasavaltaan kuuluu entisistä suomalaisalueista Laatokan Karjala ja Raja-Karjala. Laatokan Karjalan keskus oli Sortavala ja alueen itäisintä osaa kutsuttiin Raja-Karjalaksi. Aunuksen Karjalan kulttuurialue ulottuu Laatokan ja Äänisen väliseltä Aunuksen kannakselta Repolan ja Porajärven kuntiin saakka. Aunuksen Karjalassa vielä nykyäänkin lähes puolet väestöstä puhuu karjalan kieltä. Vienan Karjala sijaitsee Karjalan tasavallan pohjoisimmassa osassa. Tarunhohtoisesta Vienasta kerättiin pääosa Kalevalan eeppisistä aineksista. Myös kareliaanit retkeilivät Vienassa. Runojen vaikutus näkyy Vienan Karjalan kulttuurissa. Viime vuosikymmeninä vienalaista elämänmuotoa ja runokyliä on pyritty tietoisesti elvyttämään. Karjalainen asutus on keskittynyt Aunuksenkaupungin ympäristöön sekä Petroskoin kaupunkiin ja Prääsän piiriin.

Suurin osa Karjalan tasavallan väestöstä, noin 75 prosenttia, asuu nykyisin kaupungeissa tai kaupunkiasutuksissa (asukasluku vuoden 2010 väestönlaskennasta.
Suurimmat kaupungit ovat:

kaupunki

nimi venäjäksi

asukkaita

Petroskoi Петрозаводск, Petrozavodsk 263 540
Kontupohja    Кондопога, Kondopoga 32 978
Sekee Сегежа, Segeža 29 660
Kostamus Костомукша, Kostomukša 28 433
Sortavala Сортавала 19 215
Karhumäki Медвежьегорск, Medvežjegorsk 15 536
Kemi Кемь, Kem 13 061
Pitkäranta Питкяранта 11 484
Belomorsk Беломорск 11 217

 (Lähteet: Wikipedia ja Karjalanliitto)


Parhaiten lomasi onnistuu kun annat meidän hoitaa majoitusvarauksesi. Tarvittaessa voimme tilata myös jo etukäteen valmiiksi retkiänne varten oman auton kuljettajineen. 
Pyydä meiltä tarjous tai kysy lisää!


Alla Karjalan tasavallan kartta ja kohdelinkit Wikipediasta.

Karjalan tasavallan kaupungit ja piirit

 

Pikahaku