Kaukasia\Georgia\Georgia kollaasi 2-pieni.jpg

Pääkaupunki  Tbilisi
Väkiluku        4 677 401 (2006)
Pinta-ala       69 700 km2
Valtiomuoto  tasavalta
Kieli             georgia
Valuutta       Lari (GEL)
Uskonto       ortodokseja 65%, muslimeja 11%
Sähkö          220 V
Aikavyöhyke  UTC +4 
 

Vanhan legendan mukaan nykyisen Tbilisin aluetta peittivät laajat metsät vielä 400-luvulla. Tarina kertoo Georgian kuninkaan Vahtang Gorgasalin olleen alueella metsällä. Kuninkaan haavoittama kauris putosi kuumaan lähteeseen ja kaikkien suureksi hämmästykseksi nousi lähteestä parantuneena. Kuningas oli niin vaikuttunut alueella sijainneista rikkipitoisista kuumista lähteistä, että päätti hakkauttaa metsän ja rakennuttaa paikalle kaupungin, Tbilisin. Kaupungin nimi tulee vanhan georgian sanasta tpili, joka tarkoittaa lämmintä. Alueella on kuitenkin oikeasti ollut asutusta jo tuhansia vuosia ja Tbilisi on yksi maailman vanhimpia kaupunkeja. Tbilisi levittäytyy 35.km matkalle Kura-joen (tai georgiaksi Mtkvari-joen) rannoille. Se on aina ollut kansainvälinen kaupunki tärkeiden kauppareittien varrella.

Nähtävää Tbilisissä:

  • Metehin kirkko joen rannan vanhalla linnoitusalueella on rakennettu 1278. Temppelin edustalla on kaupungin perustajan Vahtang Gorgasalin patsas. Joen vastarannalla on Narikalan linnoituksen rauniot 1300–luvulta.
  • Mtastminda –kukkulalta (727 m) aukeaa upea näköala kaupunkiin. Siellä sijaitsee myös Pantheonin temppeli, jonne on haudattu monia kuuluisia georgialaisia. Kukkulalle pääsee mukavasti köysiradalla pääkadulta Rustavelilta.
  • Kansatieteellinen museo, historiallinen museo ja taidemuseo kertovat kukin tavallaan tämän ikivanhan maan ja kansan historiasta sekä kulttuurista.
  • Kaukasus-vuoristo on leimallinen Georgian historian kululle ja kulttuurille. Tbilisistä käsin tehdään retkiä ns. Vanhalle Sotatielle, joka on yksi vanhimmista, Kaukasiasta Iraniin ja Intiaan johtaneista kauppateistä. Retkellä noustaan usein n. 1000 m korkeuteen ja matkan varrella tutustutaan mm. Georgian muinaiseen pääkaupunkiin Mtshetaan, Zwarin luostariin sekä Ananurin linnoitukseen.
  • Kaupungin torit ovat uskomattoman runsaita ja värikkäitä.

 

Pikahaku