Tsarskoje Selo - Puškin

Pietarista 24 km etelään sijaitsee Puškinin kaupunki, entinen Tsarskoje Selo (Tsaarin kylä). 1700- ja 1800-luvuilla se oli erittäin suosittu Venäjän ylimystön lomakaupunki. Myös tsaariperheellä oli kesäkotinsa täällä. Yksi syy kaupungin suosioon saattoi olla myös Pietarin ensimmäinen rautatie.

Pietari Suuri rakennutti puolisolleen Traskoje Seloon Katariinan palatsin vuosina 1717–1723. Myöhemmin palatsia on laajennettu ja uudistettu useampaankin otteeseen. Nykyisen yli 300 m pitkän barokkipalatsin rakennutti keisarinna Elisabeth I vuonna 1756. Myöhemmin se oli myös Katarina Suuren lempipaikkoja. Rakennuksen koristeluun on käytetty yli 100 kiloa kultaa ja sen lukuisat salit on sisustettu runsain taideaartein. Palatsin nähtävyyksiin kuuluu mm. uudelleen rakennettu Meripihkahuone, jonka alkuperäiset osat katosivat toisen maailmansodan aikana. Avoinna 10–17, suljettu tiistaisin ja kuukauden viimeisenä maanantaina. Osoite: Sadovaja ulitsa 7, Pushkin. www.tzar.ru.

Tsarskoe Selo on tunnettu myös runoilija Puškinin koulukaupunkina. Alun perin Katariina Suuren lapsenlapsilleen rakennuttama lyseo palatsin vieressä, toimi myöhemmin aatelisperheiden poikien kouluna. Lyseon tiloissa toimii tällä hetkellä osa Puškinin kirjallisuusmuseosta. Avoinna 10–17. Suljettu tiistaisin ja kuukauden viimeisenä maanantaina. Osoite: Sadovaja ulitsa 2, Pushkin.

Katariinan palatsin pohjoispuolella sijaitsee Aleksanterin palatsi, Katariina Suuren lahja tulevalle tsaari Aleksanteri I:lle. Palatsi toimi Venäjän viimeisen tsaariperheen kotina. Avoinna 10–17. Suljettu tiistaisin ja kuukauden viimeisenä keskiviikkona.

Pietarista pääsee Vitebskin asemalta sähköjunalla Detskoe Seloon ja sieltä edelleen busseilla 371 ja 382 Katariinan palatsille. Matkailijoita varten bussit on merkattu “Palace” -kyltein. www.pushkin-town.net.

Pavlovsk

Katariina Suuri juhlisti perillisen syntymää rakennuttamalla pojalleen, suuriruhtinas Paavalille, Pavlovskin palatsin. Tästä 30 km Pietarista sijaitsevasta palatsista muodostui Pietarin musiikkielämän keskus, mm. Johan Straussin orkesteri viihdytti keisarillisia vieraita useina kesinä.
Avoinna klo 10–17. Suljettu perjantaisin ja kuukauden ensimmäisenä maanantaina. Osoite: Sadovaja ulitsa 20, Pavlovsk.
Sähköjuna Pavlovskiin lähtee Pietarista Vitebskin asemalta, n. 35 min. 
www.pavlovskart.spb.ru.

Pietarhovi - Peterhof

Pietari suuri toteutti unelmansa oman Versaillesin rakentamisesta Suomenlahden rannalle, Pietarhoviin n. 30 km Pietarista. Alueella on yhteensä seitsemän puistoa, 144 suihkulähdettä, neljä vesiputousta ja kanava merelle. Jo pelkästään puisto kullattuine suihkulähteineen on käynnin arvoinen, mutta kesäaikaan alueella on peräti 9 käyntikohdetta puiston lisäksi. Puiston suihkulähteen toimivat yleensä toukokuun puolivälistä lokakuun alkupäiviin klo 11–17. Monet Pietarhovin palatseista ovat avoinna myös talvella.

Suuri palatsi on avoinna klo 10.30–17.00. Suljettu maanantaisin ja kuukauden viimeisenä tiistaina. Kesällä on syytä varautua useamman tunnin jonotukseen.
Pienistä palatseista ja paviljongeista jokaisella on oma kiinniolopäivänsä. Lauantai ja sunnuntai ovat päiviä jolloin kaikki ovat varmasti avoinna.

Osoite: ulitsa Razvodnaja 2, Peterhof. Pietarhoviin pääsee kesällä nopeimmin kantosiipialuksella, joka lähtee Eremitaasin edessä sijaitsevasta laiturista. Junalla pääsee Pietarista Baltian asemalta Novij Peterhofiin ja sieltä edelleen busseilla nro 348, 350, 351, 352, 356 puistoon ”Park”. www.peterhofmuseum.ru.

Oranienbaum

Pietari Suuren lapsuuden kaverin Aleksandr Menšikovin huikea urakehitys tallipojasta Pietarin kuvernööriksi toi mukanaan myös vaurautta. Pietarin tapaan myös Menšikov ryhtyi rakennuttamaan itselleen loisteliasta kesäpalatsia. Paikaksi valikoitui Oranienbaum Suomenlahden rannalla, vastapäätä Kronstadtin merilinnoitusta. Rakennustyöt jäivät kuitenkin kesken Pietari Suuren kuoltua ja Menšiko-vin menetettyä asemansa. Palatsi siirtyi tuolloin Pietari III hallintaan. Menšikovin palatsi on avoinna klo 11–17, suljettu tiistaisin ja kuukauden viimeisenä maanantaina. Osoite: Dvortsovij prospekt 48, Lomonosov.

Lähellä Menšikovin palatsia sijaitsee vaatimaton Peterstadtin palatsi, Pietari III koti ja sittemmin myös ”vankila” vaimonsa, Katariina Suuren, kaapattua vallan.

Kaunein Oranienbaumin palatseista on Katariina Suuren rakennuttama Kiinalainen palatsi. Avoinna toukokuun lopulta syyskuun lopulle klo 11–17, suljettu tiistaisin.

Oranienbaumin nähtävyyksiin kuuluu myös Kelkkamäki eli Katalnaja Gorga ja sen paviljonki, jossa keisarilliset vieraat nautiskelivat virvokkeita ennen uutta huimaa mäenlaskua.

Sähköjuna Oranienbaumiin Pietarista Baltian asemalta, n. 60 min. www.oranienbaum.org.

Strelna

Vajaan 30 kilometrin päässä Pietarista sijaitsee Suomenlahden rannalla Strelnan puistoalue. Pietari Suuren piti rakennuttaa tänne edustuspalatsinsa mutta rakennustyöt jäivät kesken kun kohteeksi valikoituikin Pietarhovi. Konstantinin palatsista tuli sittemmin koti mm. Paavali I pojalle suuriruhtinas Konstantinille (tulevan tsaari Aleksanteri I nuorempi veli) ja tsaari Nikolai I pojalle, joka oli nimeltään myös suuriruhtinas Konstantin. Nykyisin palatsissa on Venäjän presidentin edustustiloja ja pieni museo, jossa on Eremitaasin kokoelmista esillä mitaleja, kunniamerkkejä yms.
Avoinna klo10–17. Suljettu keskiviikkoisin. Aukioloajoissa on usein muutoksia palatsin edustuskäytöstä johtuen. Osoite: Beriozovaja shosse 3/1, Strelna.

Strelnasta löytyy myös pieni Pietari Suuren aikainen puupalatsi, joka toimi aikoinaan välietappina keisarillisten seurueiden matkatessa Pietarhoviin tai Oranienbaumiin. Avoinna klo 10.30–17.00. Suljettu maanantaisin ja kuukauden viimeisenä tiistaina. Osoite: Bolnitchnaja Gorka 2, Strelna.

Sähköjunalla Pietarista Baltian asemalta Strelnaan, n. 25 min. www.strelna.ru/en/history.htm.

Shuvalovka
Konstantinin palatsista vähän Pietarhovin suuntaan sijaitsee vanhan venäläisen kylän malliin rakennettu matkailukeskus. Alueella on pieni museo, käsityöpajoja, ravintola ja hotelli. Avoinna viikonloppuisin klo 10–22. Osoite: Sankt-Peterburskoe shosse 111. www.russian-village.ru.

Hatsina

Katariina Suuri lahjoitti, 45 km Pietarista sijaitsevan, Hatsinan palatsin suosikilleen kreivi Orloville. Myöhemmin palatsi siirtyi suuriruhtinas Paavalin käyttöön. Avoinna klo 10–17. Suljettu maanantaisin ja tiistaisin. Osoite: Krasnoarmeiskij prospekt 1, Gatsina. Pietarista Baltian asemalta pääsee sähköjunalla Hatsinaan ja edelleen palatsille bussilla 431. www.museum-gatchina.ru.

Pähkinälinna - Schlüsselburg

Pienellä Laatokan saarella, Nevajoen suulla, sijaitsi jo vuonna 1323 novgorodilaisten rakentama linnoitus. 1500-luvulla Pähkinäsaaressa kohosi jo mahtava kivilinnoitus, jossa oli seitsemän nelikerroksista tornia. Sen muurien pituus oli 740 m, korkeus 12–15 m ja paksuus jopa 4,5 m. 1700-luvun alusta helmikuuhun 1917 asti Schlüsselburgin linnoitus palveli myös poliittisena vankilana.
Avoinna toukokuun alusta lokakuun lopulle klo 10–17. Osoite: Krepost Oreshek, Shlüsselburg.
Pietarista pääsee Suomen asemalta sähköjunalla Petrokrepostiin ja sieltä edelleen saarelle Aigun -moottorialuksella, joka lähtee 20 minuutin välein Schlüsselburgin kaupungin ja Morozovin kylän laitureista.

Kronstadt

perustettiin suuren Pohjan sodan aikana vuonna 1703 Venäjän merilinnoitukseksi ja Pietarin kaupungin suojaksi. Nevan suistoalueen mataluuden ja Pietarin hankalan sijainnin vuoksi rakennettiin saarelle myös kauppasatama ja telakka. Loistokausi päättyi 1800-luvun loppuun mennessä, kun Kronstadt menetti asemansa kauppasatamana. Laivastotukikohdan matruusit, jotka olivat tukeneet Venäjän vallankumousta, nousivat vuonna 1921 kapinaan Leninin johtamaa bolševikkihalli-tusta vastaan. Kapinan kukistuttua monet matruuseista pakenivat saarelta jäätä myöten Suomeen. Suljettuna sotilasalueena olleeseen saareen avattiin pääsy vasta vuonna 1996.
Kesäisin Kronstadtiin pääsee kätevästi kantosiipialuksilla Tutskovin sillan kupeesta ja ympäri vuoden Chernaja Rechkan metroasemalta minibussilla nro 405.

 


Pikahaku

Pakettimatka