Saratov

Iivana Julma perusti Saratovin Volgan rannalle vuonna 1590 linnoitukseksi Kubanin kasakoita vastaan. Nimi Saratov tulee tataarin kielen sanasta "Sary Tau", mikä on suomeksi "keltainen vuori". Kaupunki sijaitsi aluksi Volgan itärannalla vastapäätä nykyistä Saratovia ja oli nimeltään Pokrovsk. Kaupunki siirrettiin nykyiselle paikalleen 1674.

Saratovista kehittyi 1800-luvulla tärkeä satamakaupunki höyrylaivaliikenteen alettua ja Moskovan-Astrahanin radan valmistuttua. Saratov oli 1900-luvun alussa Venäjän kolmanneksi suurin kaupunki (asukasluku vuonna 1913 oli 198 000). Saratoviin valmistui rautatie 1870 kun valtion rakentama Tambovin - Saratovin rata avattiin liikenteelle. Ennen kuin rautatiesilta Volgan yli valmistui 1916, hoidettiin liikenne Volgan yli höyrylautalla.

Saratov oli ennen ensimmäistä maailmansotaa volgansaksalaisten suurin kaupunki. Saksalaisia kyliä alueella oli noin sata ja kaupungissa heitä asui noin 10 000. Sodan aikana heidät karkotettiin Siperiaan ja Keski-Aasiaan. Saratovissa asui myös paljon mordvalaisia, tataareja ja jopa kalmukkeja.

Nykyisin Saratovissa on lähes miljoon asukasta ja se on merkittävä koulu- ja tiedekaupunki. Tšernyševskin yliopisto on perustettu 1909 ja sen lisäksi kaupungissa on useita muita korkeakouluja. Saratov on myös merkittävä teollisuuskeskus ja siellä on mm. kone-, metalli-, öljynjalostus-, puu-, nahka-, elintarvike-, kemian- ja tupakkateollisuutta.

Lähde: Wikipedia

 

Pakettimatka