Volgograd

Volgograd (ent. Stalingrad) on runsaan miljoonan asukkaan kaupunki Etelä-Venäjällä Volgan varrella Itä-Euroopassa. Se on Volgogradin alueen hallinnollinen keskus. Vuoteen 1925 kaupungin nimi oli Tsaritsyn, vuosina 1925–1961 Stalingrad. Kaupungille myönnettiin vuonna 1965 sankarikaupungin arvo.

1600-1700 -luvuilla kasakkakapinalliset Stenka Razin sekä Jemeljan Pugachov valloittivat paikkakunnan kahteen kertaan.1800-luvulla teollisuus alkoi kehittyä. Kaupunki on kasvanut merkittävästi rautatieyhteyden myötä ja jokiliikenteen vilkastuessa. Kaupungin nimi vaihdettiin Stalingradiksi vuonna 1925, Neuvostoliiton kommunistisen puolueen ensimmäisenä pääsihteerinä toimineen Josif Stalinin mukaan. 

Kaupungissa käytiin toisessa maailmansodassa kuuluisa Stalingradin taistelu elokuusta 1942 helmikuuhun 1943, jolloin kaupunki tuhoutui täysin, mutta se rakennettiin uudestaan vuosina 1946–58. Taistelussa menehtyi noin 1,5 miljoonaa ihmistä ja se on yksi kaikkein aikojen eniten uhreja sotatoimissa vaatineista yksittäisistä taisteluista. Sodan jälkeen Mamajev Kurgan -kukkulalle on avattu vaikuttava toisen maailmansodan muistomerkki ja museo sekä pystytetty kuuluisa patsas Äiti synnyinmaa.

Pakettimatka