Skip to main content

Karjalan kaupungit: Viipuri-Käkisalmi 4 pv (3 yötä)

Ohjelmaehdotuksia ryhmille:

1. pv
Tulo Allegro-junalla Viipuriin, majoittuminen hotelliin. Kiertoajelulla paikallisella bussilla nähdään tärkeimpiä nähtävyyksiä: Torkkelinpuisto, Pyöreä Torni, kauppahalli, linna, kirjasto ja monet tutut maamerkit.

2. pv
Aamiaisen jälkeen lähtö junalla Käkisalmeen (noin 160 km), majoittuminen hotelliin, lounas ja kaupunkikiertoajelu paikallisella bussilla.

3. pv
Aamiaisen jälkeen tehdään laivaretki Konevitsan luostarisaarelle. Ajetaan ensin bussilla noin 40 km Sortanlahteen, josta jatketaan yhteysaluksella Konevitsan saarelle. Tutustutaan kävellen luostarin pääkirkkoon, jossa lepää pyhimyksen, luostarin perustajan (1400-luku) Arseni Konevitsalaisen maalliset jäännökset. Lisäksi käydään Pyhävuorella, jossa on Kazanin Jumaläidin ikonille pyhitetty skiitta ja kävellään Hepokivelle – hevosen pääkalloa muistuttavalle kivenjärkäleelle – jonka luona paikallisen perimätiedon mukaan pakanakansa suoritti veriuhreja aina Pyhän Arsenin tekemään käännytystyöhön saakka. Retken aikana kävellään noin 4 km. Mahdollista varata kirkkolaulukonsertti ja ruokailla luostarin trapesassa.
Luostarivierailulla naisilla on oltava huivi päässä, käsivarret peitettynä ja polvet peittävä hame, miehillä pitkät housut ja käsivarret peittävä paita, ei urheiluvaatteita.
Paluu yhteysaluksella takaisin Sortanlahteen, josta bussikuljetus Käkisalmeen. Yöpyminen hotellissa.

4. pv
Aamiaisen jälkeen paluu Viipuriin junalla, josta jatketaan Allegro-junalla Suomeen.


VIIPURI (Vyborg)
Torkkeli Knuutinpoika perusti Viipurin linnan 1293, koska ruotsalaiset tarvitsivat linnaa taisteluissa Novgorodia vastaan. Näin Viipuri sai alkunsa. Kaupunkioikeudet sille myönnettiin 1403. Suurruhtinas Iivana III liitti1470 - luvun lopulla Novgorodin Moskovaan ja 1495 sen joukot olivat Viipurin edustalla moukaroiden tykeillä kaupunkia. Viipurin puolustusta johti Knut Posse. Venäläiset olivat jo tunkeutumassa kaupunkiin, kun pamahti. Tarun mukaan Knut Posse räjäytti ruutivaraston, ja tämä ns. Viipurin pamaus karkotti venäläiset. 1600-luvulla kolme tulipaloa hävitti lähes koko kaupungin. Stolbovan rauha 1617 vähensi Viipurin sotilaallista merkitystä. 1710 Viipuri antautuu Pietari Suurelle. 1721 Suuren pohjan sodan jälkeen solmitussa Uudenkaupungin rauhassa Viipuri siirtyi Venäjälle. 1812 Viipuri ja muu osa Karjalaa liitettiin Suomen suuriruhtinaskuntaan. 1856 avattu Saimaan kanava käynnisti kehityksen, joka jatkui aina 2. maailmansotaan saakka ja Viipurista kehittyi ehkä Suomen kansainvälisin kaupunki. Sodan jälkeen Viipuri ei unohtunut suomalaisten mielistä ja ensimmäiset matkailijat pääsivät sinne 50-luvun lopulla. Monet kaupungin rakennuksista oli raunioina ja kunnostustyöt alkoivat hyvin verkalleen.
Viipurin keskustaa on kunnostettu viimeisten 10 vuoden aikana paljon, joskin korjattavaa löytyy edelleenkin. Telakka, satama ja monet kaupat ovat tärkeimpiä työllistäjiä tämän päivän Viipurissa. Myös monet suomalaisyritykset ovat perustaneet toimistonsa kaupunkiin. Hallissa käydään edelleen kauppaa, ja se onkin suomalaisten suosiossa. Pyöreässä Tornissa syödään ja tanssitaan tänäkin päivänä. Kannattaa tutustua Uno Ullbergin 1930-luvulla suunnittelemaan ja pari vuotta sitten kunnostettuun Viipurin taidemuseoon, joka toimii Eremitaasin haaraosastona tai vaikkapa hieman keskustan ulkopuolella olevaan Monrepos’n puistoon. Alvar Aallon suunnittelemaa kirjastoa kunnostetaan edelleen.

KÄKISALMI (Priozersk)
Käkisalmi on Karjalan vanhimpia kaupunkeja, joka syntyi 1200-luvun alussa, kun linna perustettiin Vuoksen koskien keskelle. Linna vaihtoi monesti omistajaa ja 1850 se siirrettiin Suomen suur- ruhtinaskunnan haltuun. Linna on toiminut mm. vankilana ja kasarmina. Suomalaiset tuntevat Käkisalmen paitsi linnastaan, myös varuskunta- ja koulukaupunkina ja ennen kaikkea muistellaan upeita, kukkivia omenapuita. Vehreät saaret ja kapeat vesiväylät antavat kaupungille oman leimansa. 1930-luvun alussa Laatokan rannalle perustettiin Waldorfin sulfiittiselluloosatehdas. Vanhoista rakennuksista on näihin päiviin asti säilynyt mm. asemarakennus, Osuuskaupan talo, Osuusmeijerin talo, ortodoksinen ja luterilainen kirkko, entinen yhteislyseo ja kansakoulu.

 

Pyydä tarjous omalle ryhmällesi!