Skip to main content

Karjalan pääkaupunki Petroskoi ja Karhumäki 6 pv (5 yötä)

 

Ohjelmaehdotuksia ryhmille:

1. pv
Tulo ryhmän omalla bussilla Niiralan kautta Petroskoihin (noin 320 km), jonne saavutaan myöhään illalla. Majoittuminen ja illallinen.

2. pv
Aamiaisen jälkeen kesällä retki Kizhin saarelle kantosiipialuksella. Tämä museosaari kuuluu UNESCO:n maailmaperintöluetteloon ja toimii etnograafisena museona. Opastetulla kävelykierroksella nähdään karjalaisista kylistä saarelle siirrettyjä taloja, aittoja ja kirkkoja, joista tunnetuin on 22-kupolinen Kristuksen Kirkastuksen kirkko 1700-luvun alkupuolelta. Sen haapapaanuiset kupolit loistavat hopeisina eikä kirkon rakentamiseen ole käytetty ainoatakaan rautanaulaa. Kirkkoa restauroidaan eikä sinne tällä hetkellä pääse sisälle.
Paluu kantosiipialuksella Petroskoihin.
Lounaan jälkeen kiertoajelu, jonka aikana nähdään Petroskoin perustajan Pietari Suuren patsas, Äänisen rantakatu, Aleksanteri Nevskin kirkko, tuntemattoman sotilaan hauta ja ikuinen tuli sekä kaupungin tärkeimmät aukiot.
Illalla mahdollisuus esim. kansanlaulu- ja tanssikonserttiin.

3. pv
Aamiaisen jälkeen jatketaan Kontupohjan kautta Karhumäkeen (noin 200 km). Kontupohjassa tutustutaan 1774 rakennettuun Uspenskin puukirkkoon, joka edustaa tyypillistä karjalaista kirkonrakennuskulttuuria. Vielä pysähdytään ihailemaan Kivatsun 10,7 m korkuista vesiputousta, joka on Euroopan toiseksi suurin tasankovesiputous. Tulo illalla Karhumäkeen, majoittuminen ja illallinen.

4. pv
Aamiaisen jälkeen kiertoajelu, jonka aikana käydään Karhumäen museossa. Museossa perehdytään mm. Stalinin kanavan taustoihin, jatkosodan suomalaisaikaan ja Stalinin terrorismin kauteen. Lounaan jälkeen takaisin Petroskoihin.

5. pv
Tutustuminen 80 km:n päässä Petroskoista sijaitsevaan vanhaan Soutjärveen, vepsän kansallisen kunnan keskukseen. Täällä tutustutaan museoon, jossa perehdytään vepsäläisiin tapoihin ja kulttuuriin. Museorakennus on noin 200 vuotta vanha ja sen alakerrassa on kotimuseo esineistöineen tsaarin ajalta. Nautitaan vepsäläisistä karjalanpiirakoista ja maistellaan sikäläisiä ”kalakukkoja”. Paluu Petroskoihin ja ostosaikaa.

6. pv
Aamiaisen jälkeen lähtö kotimatkalle Niiralan kautta.  
 

PETROSKOI (Petrozavodsk)
Karjalan tasavallan pääkaupunki sijaitsee Äänisen rannalla. 1700-luvun alussa Pietari Suuren määräyksestä Karjalan alueelle alettiin rakentaa tehtaita malmin jalostamiseen ja tykkien valmistamiseen. Yksi tehtaista rakennettiin Petroskoihin, josta kaupunki sai nimensä. Petrozavodsk – Pietarin tehdas. Vielä tänäänkin tässä noin 280 000 asukkaan kaupungissa löytää muutamia kylttejä, joissa lukee Ruokatavaraa, Apteekki. Suomea kuulee enää katuvilinässä harvoin. Pääkatu on Lenina, joka kulkee rautatieasemalta keskustan läpi Äänisen rannalle Otto Ville Kuusisen patsaalle.

KARHUMÄKI (Medvežjegorsk)
Myös tämä noin 16 000 asukkaan Karhumäki sijaitsee Äänisen rannalla. Se on risteyspaikka, josta pääsee Äänisen pohjoispään kautta Poventsan kanavakaupunkiin ja edelleen Stalinin kanavalle ja Puudosin alueelle. Kaupungin perustaminen liittyy Muurmannin radan rakentamiseen 1. maailmansodan aikana, jolloin pikkukyliä syntyi radan varrelle. Vienanmeren–Itämeren kanavan rakentaminen 1930-luvulla vaikutti myös kaupungin kehitykseen. Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että jatkosodan aikana täällä toimi mm. Suomen Tivoli. Kaupunki on yksi Karjalan teollisuus- ja puunjalostuskeskuksista.
 

Pyydä tarjous omalle ryhmällesi!