Skip to main content

Aunus ja Karjalan luostarit 4 pv (3 yötä)

Ohjelmaehdotuksia ryhmille:

1. pv
Rajanylitys ryhmän omalla bussilla Värtsilästä ja jatketaan Aunukseen (noin 200 km).
Majoittuminen ja illallinen.

2. pv
Aamiaisen jälkeen lyhyt kaupunkikiertoajelu ja lähtö Vasojärven luostariin Interposelokin kylään, jonne on noin 70 km Aunuksesta. Luostarin ovat perustaneet perimätietojen mukaan 1500-luvulla Aleksanteri Syväriläisen oppilaat Nikiforos ja Gennadi. Vuonna 1885 se paloi melkein kokonaan tuhoisassa tulipalossa. Vuoden 1887 jälleenrakennustoimet auttoivat luostarin uuteen nousuun.
Vuonna 1935 luostari tuhottiin ja sen muureihin perustettiin siirtola ja mielisairaala. Luostarin jälleenrakennus aloitettiin vuonna 1991. Vuoden 2000 marraskuuhun asti se toimi nunnaluostarina kunnes se siirtyi munkeille. Kesällä 2000 Vazejärven luostariin tuotiin autuaan munkki Vladimirin maalliset jäännökset. Jälleenrakennustyöt jatkuvat. Keväällä 2002 kivinen talvikirkko seisoi jo kullattuine kupoleineen. Puinen kirkko oli juuri maalattu. Osa alueen rakennuksista on muutettu kirkon tarpeisiin sopiviksi. Luostari istuu harmoonisesti paikalliseen maiseman ja toimii eräänlaisena majakkana piirtyen vasten tummaa järven pintaa.
Paluu Aunukseen ja illallinen.

3. pv
Lähtö varhaisen aamiaisen jälkeen kokopäiväretkelle Ojatin nunnaluostariin ja Tervenitshin nunnaluostariin. Ojatin Jumaläidin Temppeliin Viemisen nunnaluostari on ollut jo 1400-luvulla. Vuoteen 1764 Ostrovskin luostari, jona se tunnettiin, kuului osana Aleksanteri Syväriläisen luostaria ja vasta silloin se sai itsenäisen asemansa. Luostarissa oli kaksi kirkkoa – kivinen Jumalanäidin Temppeliin viemisen kirkko, rakennettu 1817, ja puinen Kristuksen Kirkastumisen kirkko, rakennettu 1782 ja uudistettu 1836. Puisessa Kirkastumisen kirkossa sijaitsivat Aleksanteri Syväriläisen, venäläisen pyhimyksen, vanhempien haudat. Neuvostoaikoina puinen kirkko tuhottiin ja Kirkastumisen kirkko toimi kyläläisten klubitalona. Viimeiset munkit ammuttiin täällä 1930-luvulla. Nyt tuhotun kirkon paikalle on pystytetty risti. Vuonna 1992 luostari herätettiin uudelleen henkiin.
Toinen vierailukohde on Tervenitshin Pyhän Jumaläidin Suojeluksen nunnaluostari. Luostari sijaitsee Lotinanpellon piirissä Tervenitshin kylässä. Luostari kehittyi sisarusten, pyhien marttyyrien Veran, Nadezhdan, Ljubovin ja heidän äitinsä Sofian ympärille Pietarissa, jossa sijaitsee nyt luostarin kaupunkikirkko. Luostarin perustamispäivänä pidetään 1.6.1991, jolloin ensimmäiset luostarin asukit nuoren pappismunkki Lukianin (Kutsenko) johdolla saapuivat etsimään paikkaa luostarin perustamiselle. Samana kesänä Pietarin ja Laatokan metropoliitan Ioannin siunauksella perustettiin Tervenitshin Pyhän Jumalanäidin suojeluksen nunnaluostari. Igumenian tehtävään valittiin yksi ensimmäisistä luostarin nunnista, äiti Lukiana (Ryseva). Tänä päivänä luostarissa on yli 40 nunnaa.
Paluu myöhään illalla Aunukseen, jossa illallinen.

4. pv
Lähtö aamiaisen jälkeen kohti Värtsilää. Paluumatkalla lounas ja ostostauko Sortavalassa.

AUNUS (Olonets)

Kaupunki on karjalaisuuden keskus, sillä noin 60 % asukkaista lasketaan karjalaisiin. Täällä on asuttu jo 3000 vuotta sitten. Aunuksen alueen ortodoksinen perintö on merkittävä ja alueella sijaitsee useita toimivia luostareita. Ortodoksinen kirkko sijaitsee keskustasta länteen ja luterilainen kirkko on suomalaisten vuonna 1999 rakentama. Kaupungin merkittävimmät nähtävyydet sijaitsevat keskustan ulkopuolella: kauniit ja idylliset jokivarsien maisemat, joita reunustavat ikivanhat karjalaistalot. Laatokan rannalle on matkaa noin 20 kilometriä.

 

Pyydä tarjous omalle ryhmällesi!