Skip to main content

Gelatin luostari

Gelatin luostari on Kutaisin kaupungin lähellä oleva georgialaisortodoksinen luostari. Kuningas Davit IV perusti sen vuonna 1106 ja se oli suoraan Georgian kruunun hallinnassa 1400-luvulle saakka. Luostariin on haudattu monia hallitsijoita, kuuluisimpia ovat Demetre I, Giergi III, Bagrat III ja itse Davit.

Luostari oli pitkään merkittävä kulttuurikeskus, jonka akademia edisti tieteiden ja taiteiden kehitystä. Akatemia käytti Konstantinopolia esikuvanaan ja sitä ylistettiin aikoinaan jopa "toiseksi Ateenaksi" tai "toiseksi Jerusalemiksi". Osmanit polttivat luostarin vuonna 1510, mutta se restauroitiin myöhemin, minkä jälkeen siitä tuli piispanistuin. Puna-armeijan hyökättyä Georgiaan ja maan ollessa osa Neuvostoliittoa Gelati menetti merkityksensä uskonnollisena keskuksena. 1988 kirkot otettiin uudelleen käyttöön.

Hyvin säilyneeseen kompleksiin kuuluvat ristinmuotoinen Katholikon-rakennus, Jeesuksen syntymän kirkko ja kaksi pienempää kirkkoa: Pyhän Nikolaoksen ja Pyhän Yrjön kirkko. Katholikonin sisätiloja kauttaalta koristavista seinämaalauksista osa on 1100-luvulta, mutta suurin osa kuitenkin 1600- ja 1700-luvuilta. Puolikupolin muotoisessa holvissa on suuri mosaiikki, jossa arkkienkelit Mikael ja Gabriel ja neitsyt lapsineen esiintyvät. Mosaiikki on yksi harvoista säilyneistä georgialaisista mosaiikeista, sillä se on tehty vuosina 1125-1130.

kartta