Skip to main content

Keskiaikaiset linnat 5 pv (4 yötä)

Viipurin linna, Käkisalmen linna, Pähkinälinna, Iivananlinna ja Narvan linna

Yöpymiset: Viipuri - Käkisalmi - Pietari - Narva 5 pv (4 yötä)

Ohjelmaehdotuksia ryhmille:

1. pv
Tulo ryhmän bussilla Viipuriin ja tutustuminen Viipurin linnaan. Ruotsalaisten kolmannen ristiretken johtajaa Torkkeli Knuutinpoikaa pidetään linnan perustajana. Linna rakennettiin saarelle ja se koostuu useasta osasta. Tornin alaosat ovat 1500-luvulta ja nykyiseen muotoonsa se rakennettiin 1800-luvulla. Torin vieressä on päälinna, joka paloi pariinkin kertaan 1800-luvulla. Se kunnostettiin 1890-luvulla. 1500-luvulla linnaa uudistettiin monin tavoin ja rakennettiin mm holvattu tunneli virran alitse linnasta kaupunkiin. Päälinnan huoneita uusittiin: 1600-luvulla rakennettiin porttirakennus päällikön asunnoksi ja ulkovallien kulmiin bastionit. 1710 linna joutui venäläisille ja esilinnan rakennusten julkisivut lienevät heidän työtään. Linna rappeutui vähitellen ja vaurioitui pahoin tulipalossa 1860-luvulla, mutta uusittiin vuosina 1891–1894. Tuolloin myös torni valkaistiin. Talvisodan alkaessa linna oli puolustuslaitoksen hallussa. Se vaurioitui sodassa jonkin verran. Suomi menetti linnan ensin talvisodassa ja sitten jatkosodassa. Nykyisin linnassa toimii museo.Esillä on metalliesineitä 1300-luvulta alkaen, vanhoja aselöytöjä 1500- 1600 -luvuilta sekä vanhoja valokuvia. Ylemmissä kerroksissa on rajamuseo. Pyhän Olavin torniin pääsee kävelemällä 329 porrasta.

2. pv
Aamiaisen jälkeen jatketaan Käkisalmeen, jonne matkaa noin 120 km. Tutustuminen Käkisalmen linnaan. Ruotsi valtasi 1294 Novgorodin valtapiiriin kuuluneen, 1200-luvun puolivälissä rakennetun muinaiskarjalaisen Korelan linnoituksen ja nimesi sen Käkisalmeksi. Lyhyen ajan kuluttua Novgorodin sotajoukot valtasivat sen takaisin ja alkoivat 1310 rakentaa uutta vahvaa Korelan linnoitusta. Täyssinän rauhassa 1597 linna siirtyi venäläisille ja 1611 jälleen ruotsalaisille. 1710 vuorostaan linna siirtyi jälleen venäläisille. 1700-luvulla rakennettiin ns Uusi linna vahvistamaan linnan puolustusta. 1850 linna siirrettiin Suomen haltuun. 1894 linnan tornista kunnostettiin museo. Linnassa toimi kasarmi, jota kehuttiin Suomen kauneimmaksi. Nykyisin linnassa toimii mielenkiintoinen, historiallinen museo.

3. pv
Aamiaisen jälkeen jatketaan bussilla Pähkinälinnaan, jonne matkaa on noin 180 km. Tutustuminen Pähkinälinnaan, jonka novgorodilaiset perustivat 1323 Pähkinäsaareen Laatokan ja Neva-joen yhtymäkohtaan. 1323 solmittiin Ruotsin ja Novgorodin välille Pähkinäsaaren rauha. 1400- 1600- luvuilla linna oli milloin Ruotsin, milloin Venäjän hallussa kunnes 1702 Venäjä valtasi jälleen linnan. Se menetti sotilaallisen merkityksen ja siellä alettiin säilyttää poliittisia vankeja. Linnoituksessa on teloitettu mm Leninin vanhempi veli Aleksander Uljanov. Pähkinälinna toimi II maailmansodan aikaan Leningradin rintaman etuvartiona, jota saksalaiset tulittivat voimalla. Sodan jälkeen linnoitusta restauroitiin pikku hiljaa ja se toimii nykyään museona. Linna kuuluu Unescon:n maailmanperintökohteisiin. Jatketaan Pietariin, jonne matkaa noin 50 km.

4. pv
Aamiaisen jälkeen suunnataan lounaaseen kohti Ivangorodia, jonne matkaa noin 160 km. Tutustutaan Iivananlinnaan, jonka nimi juontaa suurruhtinas Iivana III:een. Linna rakennettiin 1492 Narvajoen töyräälle, jonka vastapuolella sijaitsee Narvan linnoitus nykyisen Viron puolella. Venäläiset halusivat estää ruotsalaisten yhteyden saksalaisen ritarikunnan alueisiin Virossa ja Liivinmaalla. Ruotsalaiset hävittivät linnan 1496, mutta se rakennettiin uudelleen ja 1612 Ruotsi valtasi sen. Stolbovan rauhassa 1617 Iivananlinna luovutettiin Ruotsille, jolla se pysyi vuoteen 1704, jolloin Suuren Pohjan sodan yhteydessä Venäjä hyökkäsi sinne. 1918 Saksa valtasi Iivananlinnan ja 1920 se liitettiin Viroon Tarton rauhassa. 1945 se liitettiin Venäjän neuvostotasavaltaan ja se kuuluu nykyään Venäjälle. Kaupunki on Venäjän ja EU:n rajakaupunki. Viron ja Venäjän välinen raja kulkee eurooppatie E20:llä Narvajoen sillalla. Siirtyminen sillan yli Viron puolelle Narvaan.

5. pv
Aamiaisen jälkeen tutustuminen Narvan linnaan, joka on perustettu 1270-luvulla. 1300-luvun ensimmäisellä puoliskolla linna käsitti todennäköisesti päärakennuksen ja kaksi esipihaa. Liivinmaan kalparitariston hallinnon alkaessa linnasta tuli heidän päämajansa ja vuodesta 1347 alkaen linnassa asuivat Narvan vouti apulaisineen. Kalparitariston sotilaallis-luostarillinen elämäntapa vaati päärakennuksen uudelleenrakentamista luostariksi. Tuliaseiden modernisoitumisen myötä 1300- 1400-luvuilla linnoitusrakennuksia korjattiin. Luostarirakennuksen luoteiskulmassa sijaitseva torni oli alkujaan kolmikerroksinen. Lisätyön tuloksena sen korkeus kasvoi 50 metriin ja seinien paksuus neljään metriin. Liivin sodan alussa torni sai nimekseen Pitkä Hermanni ja se oli yksi Baltian mahtavimpia torneja. 1500-luvun puolivälissä Narvan linna sai keskiaikaisen ilmeensä. Ruotsin vallan aikana rakennettiin Suuri kivisali, Ruotsin hallitsijan residenssi. 1600-luvun lopulla Narvan linnasta tuli osa uutta linnoitusjärjestelmää, Narvan linnan ensimmäiset restaurointityöt tehtiin 1800-luvun puolivälissä.
Ennen II maailmansotaa linna oli sotilaskäytössä. Päärakennusta käytettiin sekä ase- että ruokavarastona. Vuoden 1944 taisteluissa linna kärsi pahoja vahinkoja ja restaurointityöt alkoivat vuonna 1968. Vuodesta 1986 linnan tiloissa on ollut erilaisia näyttelyitä ja Narvan museon pysyvä näyttely. Bussimatka Tallinnaan noin 195 km, josta laivalla Helsinkiin.

 

Pyydä tarjous omalle ryhmällesi!