Skip to main content

Kizhi

Äänisellä sijaitseva Kižin museosaari ja suojelualue (60 ha) on perustettu maailmankuulun puukirkkoryhmän säilyttämiseksi. Ainutlaatuista rakennuskantaa täydentävät tsasounat, perinteiset karjalaistalot, aitat, myllyt, pajat, savusaunat, sekä runsas vanha esineistö. Saaresta muodostui jo 1400-luvulla alueellinen keskus eli pogosta. Museoalue avattiin 1966 ja se on Karjalan tasavallan suurimpia nähtävyyksiä. Siellä järjestetään myös Karjalan historiaan, arkkitehtuuriin ja etnografiaan liittyviä tapahtumia. Kiži on Unescon maailmanperintökohde.

Kižin kokonaisuuden perustana ovat Kristuksen kirkastumisen (Preobraženie) ja Jumalansynnyttäjän suojeluksen (Pokrova) kirkot sekä niihin liittyvä kellotorni. Täyspuinen Kristuksen kirkastuksen kirkko on rakennettu 1714. Sen 22 haapapaanuista kupolia loistavat hopeisina, eikä kirkon rakentamiseen ole käytetty ainuttakaan rautanaulaa. Preobraženien kirkon vierellä on Pokrovan kirkko. Sen rakentamisajankohtana pidetään vuotta 1764, mikä tosin on kiistanalaista. Rakenteeltaan ja tyyliltään tämä kirkko eroaa Preobraženien kirkosta, mutta rakentajien on onnistunut yhdistää molemmat kirkot ja myöhemmin vielä kellotornikin yhdeksi kokonaisuudeksi.

Läheisyydessä sijaitsee 1300-luvulla rakennettu Lazar Muromilaisen kirkko, joka tunnetaan myös Lasaruksen kuolleista herättämisen kirkkona. Se on vanhin puurakennustaiteen muistomerkki Venäjällä. Rakennus siirrettiin Kižin saarelle vuonna 1960 Äänisjärven etelärannalla sijaitsevasta Muromin luostarista. Tätä tsasounaa paikalliset asukkaat pitivät ihmeitä tekevänä.

Kižin ulkomuseoon kuuluu monta muutakin tsasounaa. Näitä ovat arkkienkeli Mikaelin tsasouna (1600–1700-luku), Neitsyt Marian kuolonuneen nukkumisen (Uspenie) tsasouna (1600–1700-luku), Kristus Käsittätehty -ikonin tsasouna (1600–1700-luku) ja Pietarin ja Paavalin tsasouna (1600-luku).

Alueella on myös rukoushuoneita, myllyjä, savusaunoja, perinteisiä karjalaistaloja, rauhoitettuja eläimiä, lintuja, kasveja ja luonnonsuojelupuisto, jossa järjestetään kävely- ja veneretkiä.

https://www.facebook.com/museumkizhi/videos/1751759451806026/