Skip to main content

Kutaisi

Georgian toiseksi suurin kaupunki on ollut vuodesta 202 lähtien myös Georgian parlamentin ja hallituksen kotipaikka. Kaupunki sijaitsee Imeretin alueen keskiosassa Rioni-joen varrella ja Tbilisiin on sieltä matkaa 220 kilometriä.

Antiikin aikana Kutaisi oli muinaisen Kolkhiin valtakunnan pääkaupunki. (kreikaksi kuata, tark. "kivistä") Historioitsijat uskovat, että Kutaisi, entinen Aia, oli eräiden kreikkalaisten mytologian sankareiden määränpää heidän etsiessään kultaista taljaa. Keskiajalla Kutaisi toimi yhdistyneen Georgian kuningaskunnan pääkaupunkina ja myöhemmin Imeretin kuningaskunnan keskuksena. Venäjän keisarikunnan liitettyä Imeretin itseensä Kutaisista tuli Kutaisin kuvernementin pääkaupunki 1800-luvun alussa.

1877 se liitettiin Potin-Tbilisin rautatiehen, ja seuraavina vuosikymmeninä asukasluku kasvoi voimakkaasti. Kaupunkiin perustettiin mineraaliveden ja viinin tuotantolaitoksia. 1921 Kutaisi toimi kaksi viikkoa puna-armeijan menshevikkihallituksen pääkapunkina. Ennen Georgian uutta itsenäisyyttä 1991 Kutaisi oli tärkeä teollisuuskeskus.

2012 Georgian parlamentti siirtyi Tbilistä Kutaisiin. Uuden parlamenttirakennuksen tieltä räjäytettiin neuvostoajoista muistuttanut toisen maailmansodan veteraanien monumentti, minkä yhteydessä kaksi sivullista menehtyi joulukuussa 2009.

NÄHTÄVYYKSIÄ

Keskiaikainen kaupunki on yhä hyvin näkyvissä ja erityisesti juutalainen kortteli Mtsvane qvavila on säilynyt.

Rioni-joen kolme 1800-luvulla rakennettua siltaa ovat jo itsessään nähtävyyksiä. Joen toisella puolella, Ukimerionin kukkulalla sijatisee Bagratin katedraali, jonka Bagrat III rakennutti 1003 ja osmanit räjäyttivät 1692. Gelatin luostari kuuluu katedraalin kanssa Unescon maailmanperintöluetteloon.

Katedraalin lähellä on kuninkaallisen linnoituksen ja palatsin raunio, jonka luota avautuu näkymä luostarille saakka. Kaupungissa on myös etnografian ja historian museo, jossa on näytteillä esimerkiksi antiikin ajan esineistöä, 900-luvun käsikirjoituksia, ikoneita ja tyypillistä esineistöä Imeretin alueelta.

kartta