Skip to main content

Moskova pähkinänkuoressa -junamatka 4 pv (3 yötä)

Ohjelmaehdotuksia ryhmille:

1. pv  Lähtö Suomesta ilalla Tolstoi-junalla kohti Moskovaa.

2. pv  Tulo aamulla Moskovaan klo 08.25.
Aamiainen ja kaupunkikiertoajelu,
jonka aikana vieraillaan Kristus Vapahtajan kirkossa ja tehdään pieni kävelykierros vanhan Arbatin kävelykadulla. Kierroksella nähdään mm Bolshoi-teatteri, pääkatu Tverskaja, Varpusvuoret ja uusia asuinalueita. Kaupunkikuvaa hallitsee suuri Kristus Vapahtajan kirkko. Alunperin kirkko rakennettiin vuoden 1812 Isänmaallisen sodan voiton kunniaksi.1931 kirkko räjäytettiin ja sen paikalle rakennettiin maauimala. Kopio vanhasta kirkosta valmistui 2000 ja kirkko toimii Venäjän ortodoksisen kirkon pääkirkkona.
Majoittuminen hotelliin, jossa lounas. Loppu iltapäivä vapaata.

3. pv  Aamiainen ja hieman vapaata aikaa ennen huoneiden luovutusta.
Tutustuminen Tretjakovin galleriaan.
Kokoelmat saivat alkunsa kahdesta maalauksesta, jotka kauppias, tekstiilitehtailija Pavel Tretjakov osti 1856. Tretjakov keräsi taidetta ja 1892 hän lahjoitti oman ja kuolleen veljensä taidekokoelman Moskovan kaupungille. Galleriassa on esillä mm Rubljovin, Repinin, Siskinin, Vrubelin ja Levitanin teoksia. Lounas kaupungilla, jonka jälkeen kiertokävely Punaisella Torilla. Nähdään Kremlin alue ulkoapäin. Ensimmäinen Kreml oli rakennettu puusta ja toinen kivestä. Kaupungin kasvaessa lisättiin puolustusrenkaita tiilimuureineen ja puolustustorneineen. Nykyisen Kremlin muuri ja sen 19 tornia ovat 1400-luvulta.
Punainen tori on saanut nimensä oikeastaan käännösvirheen seurauksena. Alun perin 'Krasnaja ploshad' tarkoitti kaunista toria. Nykykielessä krasnaja tarkoittaa punaista, joten torin nimeksi tuli Punainen tori. Se on ollut käytössä jo ainakin 1400-luvulta alkaen. Torin keskellä Kremlin seinustalla sijaitsee Leninin mausoleumi, jossa tätä v. 1924 kuollutta Neuvostoliiton perustajaa voi vieläkin käydä tervehtimässä. Mausoleumiin ei ole enää tunteja kestävää jonoa, mutta vierailu mausoleumissa on edelleenkin vakava asia. Mausoleumin takaiseen Kremlin muuriin on haudattu useita merkkihenkilöitä, mm. Josef Stalin, Leonid Brezhnev ja Otto Ville Kuusinen.
Pyhän Vasilin katedraali on yksi Moskovan tunnetuimmista kirkoista. Myös Pokrovskin katedraalin nimellä tunnetun kirkon suunnittelivat arkkitehdit Barma ja Postnik Iivana Julman käskystä 1562. Tarkoituksena oli rakentaa jotain sellaista, jonka ylittävää ei enää jatkossa tehtäisi. Arkkitehdit eivät saaneet työtään kauan ihailla, sillä Iivana puhkaisutti heidän silmänsä, etteivät he enää kykenisi vastaavaan mestariteokseen.
Ostosaikaa ja vapaata ennen bussikuljetusta rautatieasemalle.
Tolstoi-juna Suomeen lähtee klo 22.50

4. pv  Juna saapuu Suomeen aamupäivällä.


Venäjän pääkaupunki Moskova on Euroopan suurin kaupunki, asukkaita noin 10 miljoonaa. Kaupungin suuruus ei kuitenkaan ahdista, sillä historiallinen keskusta Kremleineen sijaitsee varsin pienellä alueella. Metro on näppärän nopea kulkuväline suurkaupungissa ja venäläiset opastavat mielellään maahansa saapunutta matkaajaa. Kulttuurin ystävälle Moskova on aarre kymmenine museoineen, teattereineen ja konserttisaleineen. Moskova on saanut nimensä kaupungin läpi virtaavasta Moskova-joesta. Kaupungin perustaja on ruhtinas Juri Dolgorukij 1147. Moskovan ruhtinaskunta nousi valtaan 1400-luvulla ja siitä tuli tsaarin Venäjän pääkaupunki 1700-luvulle saakka, jolloin pääkaupunki siirrettiin Pietariin. Moskova paloi Napoleonin sodan aikana 1812. Vallankumouksen myötä 1918 Lenin ja hallitus siirtyivät Moskovaan, josta tuli jälleen pääkaupunki. 1941 joulukuussa Saksan armeija pysäytettiin kaupungin laidalle, mutta itse pääkaupunkiin Saksan joukot eivät päässeet. Maamerkkeinä tämänkin päivän Moskovassa ovat Kreml ja Punainen tori, Gum-tavaratalo, Bolshoi-teatteri ja tietysti ”Stalinin hampaat” (tai Seitsemän sisarta) eli Stalinin aikana rakennetut 7 suurta neuvostobarokkia edustavaa pilvenpiirtäjää

 

Pyydä tarjous omalle ryhmällesi!