Skip to main content

Nähtävää Moskovassa

Ensimmäinen Moskovan kreml oli vaatimaton puusta rakennettu linnoitus. Sittemmin kaupungin kasvaessa kreml rakennettiin kivestä ja siihen lisättiin toinen, kolmas ja neljäskin puolustusrengas tiilimuureineen ja puolustustorneineen. Nykyisen kremlin muuri ja sen 19 tornia ovat 1400-luvulta. Vanhimpia rakennuksia kremlin alueella ovat:
  • Uspenskin eli Marian taivaaseen astumiseen katedraali (engl. Assumption Cathedral), joka on rakennettu 1475-79. Se toimi muinoin Venäjän pääkirkkona ja siellä myös kruunattiin Venäjän tsaarit. Katedraaliin on haudattu Moskovan patriarkkoja ja metropoliittoja.
  • Blagoveshtshenskin eli Neitsyt Marian ilmestymisen katedraali (engl. Annunciation Cathedral) on rakennettu 1484-89. Sen ikonostaasi on Venäjän vanhin sisältäen mm. Andrei Rublevin ja Teofan Kreikkalaisen töitä. Kirkko toimi tsaariperheen kotikirkkona.
  • Arhangelskij (Arkkienkeleiden, engl. Archangel) katedraali on alun perin rakennettu jo v. 1333, mutta nykyinen asu on vuodelta 1509. Kirkko toimi aina Romanoveihin asti 1700-luvulla Venäjän tsaarien hautakirkkona.
  • Fasettipalatsi (1491) toimi Venäjän hallitsijan virallisena vastaanotto- ja juhlasalina.
  • Iivana Suuren 80 m korkea kellotorni vuodelta 1505 toimi aikoinaan myös linnoituksen vartiotornina.
  • Asekamari eli Oruzheinaja palata (engl. Armoury Chamber) on Venäjän vanhimpia museoita. Pietari Suuri määräsi jo 1600-luvun puolella kerättäväksi kaikki Kremlin historialliset ja taiteelliset arvoesineet Asekamariin säilytettäväksi ja 1800-luvulla se muutettiin varastosta museoksi. Sen kokoelmissa on upeita kruunukalleuksia, vaunuja, aseita, pukuja yms.

Punainen tori on saanut nimensä oikeastaan käännösvirheen seurauksena. Alun perin 'Krasnaja ploshad' tarkoitti kaunista toria, mutta koska nykykielessä krasnaja tarkoittaa punaista tuli torinkin nimeksi Punainen tori. Se on ollut käytössä jo ainakin 1400-luvulta alkaen ja sinne johtivat 'kaikki tiet' Venäjän maalta. Torin keskellä Kremlin seinustalla sijaitsee Leninin mausoleumi, jossa tätä v. 1924 kuollutta Neuvostoliiton perustajaa voi vieläkin käydä katsomassa. Mausoleumiin ei ole enää tunteja kestävää jonoa, mutta vierailu siellä on edelleenkin vakava asia. Mausoleumin takaiseen Kremlin muuriin on haudattu useita merkkihenkilöitä, mm. Josef Stalin, Leonid Breshnev ja Otto Ville Kuusinen.

Pyhän Vasilin katedraali Punaisella torilla on yksi Moskovan tunnetuimmista kirkoista koristeellisine sipulikupoleineen. Myös Pokrovskin katedraalin nimellä tunnetun kirkon suunnittelivat arkkitehdit Barma ja Postnik Iivana Julman käskystä 1562. Tarkoituksena oli rakentaa jotain sellaista, jonka ylittävää ei enää jatkossa tehtäisi. Epäilemättä tässä onnistuttiinkin. Arkkitehdit eivät tosin saaneet työtään kauan ihailla, sillä Iivana puhkaisutti heidän silmänsä, etteivät he enää kykenisi vastaavaan mestariteokseen. 

Moskovan kaupunkikuvaa hallitsee valkoinen ja kultakupolinen Kristus Vapahtajan kirkko. Alunperin kirkko rakennettiin vuoden 1812 Isänmaallisen sodan voiton kunniaksi ja mallia otettiin Istanbulin Hagia Sofiasta. Rakennustyöt kestivät vuosikymmeniä ja kirkko vihittiin käyttöön vasta vuonna 1883. Vuonna 1931 Stalin halusi rakennuttaa kirkon paikalle 300 metriä korkean 'Neuvostojen palatsin' ja kirkko purettiin räjäyttämällä. Toinen maailmansota kuitenkin keskeytti suureelliset suunnitelmat ja kirkon paikalla sijainneeseen kuoppaan rakennettiinkin maauimala.
Venäjän ortodoksikirkko alkoi 1990-luvulla kerätä varoja kirkon uudelleen rakentamista varten ja kopio vanhasta kirkosta avattiin vuonna 2000.
Kristus Vapahtajan kirkko toimii Moskovan patriarkaatin ja koko Venäjän ortodoksisen kirkon pääkirkkona.

Novodevitshin nunnaluostari perustettiin vuonna 1514. Se oli tarkoitettu aatelisnaisille, jotka enemmän tai vähemmän vapaaehtoisesti valitsivat elävänsä luostarissa. Esim. Pietari Suuren sisar ja ensimmäinen vaimo viettivät viimeiset vuotensa täällä. Luostarin alueella sijaitsevalle hautausmaalle on haudattu useita venäläisiä merkkihenkilöitä, mm. Gogol, Tsehov Hrushtshev ja Jeltsin.

Kolomenskojen ulkoilmamuseo sijaitsee Moskova-joen korkealla rantatörmällä, noin 10 km Kremliltä. Alueella on ollut pysyvää asutusta jo 700–800 luvuilla. Kolomenskoe oli Moskovan aatelisten kesänviettopaikka, jossa myös Pietari Suuri viihtyi lapsuusvuosinaan. Alueella on vanhaa venäläistä puuarkkitehtuuria ja kivinen Ylösnousemuksen kirkko, joka kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.