Skip to main content

Petroskoi

Pietari Suuren vuonna 1703 perustama Petroskoi, Äänisen rannalla, on viime vuosina uusiutunut ja kaunistunut ripeällä tahdilla. Rantabulevardia on jatkettu ja rakennuksia sekä kaupungin lukuisia puistoja on kunnostettu. Nykyinen Petroskoi on lähes kokonaan rakennettu uudelleen toisen maailmansodan tuhottua suuren osan kaupungin rakennuksista. Asukkaita nykyisessä Karjalan Tasavallan pääkaupungissa on 262 000 ja se on levittäytynyt 20 km kaistaleelle pitkin Äänisen rantaa. Petroskoi on tärkeä teollisuuden, koulutuksen ja kulttuurin keskus Karjalan alueen asukkaille.

NÄHTÄVÄÄ

Aleksanteri Nevskin katedraalin remontti valmistui vuonna 2000. Kirkkorakennus on vuodelta 1832 ja neuvostovallan aikana se toimi kotiseutumuseona. Vuodesta 1996 kirkko on toiminut Karjalan ortodoksisen hiippakunnan tuomiokirkkona.

Kotiseutumuseossa on mielenkiintoisia näyttelyjä Karjalan historiasta ja vähän nykypäivästäkin.

Uudessa merimuseossa Äänisen rannalla voi tutustua niin Pietari Suuren aikaiseen kuin modernimpaankin veneenrakennustaitoon.
Rantapuistossa on Petroskoin ystävyyskaupunkien lahjoittamia patsaita ja monumentteja. Puisto on kesäaikaan varsin vilkas tapahtumien keskus.
Pietari Suuren patsas sijaitsee pienessä puistossa matkustajasatamanterminaalin vieressä.

Petroskoista järjestetään retkiä luonnonkauniille Kivachin vesiputouksille.

Tärkein nähtävyys lienee kuitenkin Kizhin museosaari Äänisellä, parin tunnin laivamatkan päässä Petroskoissa. Tämä Unescon maailmanperintölistalla oleva saari on ainutlaatuinen karjalaisen puurakentamisen ja arkkitehtuurin museo. Vanhin Kizhin rakennuksista on Lazar Murovilaisen tsasouna 1300-luvulta mutta tunnetuin rakennuksista lienee 22-kupolinen Kristuksen Kirkastuksen kirkko, joka on rakennettu kokonaan ilman rautanauloja.