Solovetskin luostariin Pietarin kautta 6 pv (5 yötä)

Ohjelmaehdotuksia ryhmille:

JUNASSA (1 yö) – VIENAN KEMI (1 yö) – SOLOVETSK (1 yö) – Vienan Kemi (1 yö)- JUNASSA (1 yö) 

1. pv
Tulo junalla tai ryhmän omalla bussilla Pietariin. Myöhäinen lounas ja hieman ostosaikaa ennen siirtymistä rautatieasemalle. Junaan kannattaa ostaa eväät mukaan Pietarista. Juna lähtee klo 17.20 Vienan Kemiin.

2. pv
Tulo Vienan Kemiin klo 09.00. Aamiainen ja kiertoajelu, jonka aikana vieraillaan Kirkkosaarella Uspenskin hyvin säilyneessä puukirkossa 1700-luvun alkupuoliskolta. Alueella on myös vanhoja, pyöröhirsistä rakennettuja karjalaistaloja sekä Kemin museo, jossa esillä mm. ikoneita ja lukuisa määrä historiallisia esineitä. Lounas.
Ilta vapaata.

3. pv
Varhain aamulla (aamiaispaketit mukaan laivalle) Kemin satamaan Robotseostrovskiin, josta yhteysaluksella Vienan Kemistä Solovetskiin, matka kestää n 4 tuntia. Tutustuminen munkkien Savvatin, Hermanin ja Sosiman 1420-luvulla perustamaan luostariin. Myöhäinen lounas ja majoittuminen.
Illansuussa tutustuminen Gulag-museoon, jonka näyttely on omistettu saaren traagisille tapahtumille. Saarella toimi vanileiri 1923-1939, jossa oli kymmeniä tuhansia vankeja.Illallinen.

4. pv
Aamiaisen jälkeen tutustuminen Sekirnajan skiittaan, joka sijaitsee Solovetskin korkeimmalla kohdalla. Skiitan kohtalo on ollut hyvin dramaattinen. Siellä kidutettiin 1930-luvulla vankeja ja kerrotaan, että kuolemaantuomitut heitettiin jyrkkiä portaita alas. Nyt kirkon huipulla sijaitseee Solovetskin majakka. Lounas ja vapaata aikaa kierrellä saarella ennen siirtymistä yhteysaluksella illalla Vienan Kemiin.

5. pv
Aamiaisen jälkeen kiertoajelu. Vapaa aikaa ennen junan lähtöä klo 20.38.
Kiertoajelun aikana vieraillaan Kirkkosaarella Uspenskin hyvin säilyneessä puukirkossa 1700-luvun alkupuoliskolta. Alueella on myös vanhoja, pyöröhirsistä rakennettuja karjalaistaloja sekä Kemin museo, jossa esillä mm ikoneita ja lukuisa määrä historiallisia esineitä. 

6. pv
Tulo Pietariin klo 12.11, josta ryhmän bussilla tai junalla Suomeen
 

Pyydä tarjous omalle ryhmällesi!

VIENAN KEMI (Kem)
Kaupunki perustettiin jo 1785, mutta asutusta alueella on ollut huomattavasti aiemmin. Kemin rannoilta on löytynyt viikinkien jäämistöä. Kemijoen maisemat koskineen, vanha puukirkko ja kauempana idässä sijaitseva satamakaupunki antavat kaupunkikuvaan oman leimansa.

SOLOVETSKIN SAARET (Solovetskije ostrova)
Solovetskin saariryhmässä on kuusi isoa saarta ja satakunta luotoa. Pääluostari on ollut loistokaudellaan Venäjän rikkain luostari. Luostari perustettiin 1429 ja se toimi vuoteen 1920 saakka. Solovetskin keskitysleiri perustettiin 1923, luostarin omaisuus takavarikoitiin ja saarelle tuotiin tiedemiehiä, kirjailijoita, muusikoita ym. ei-toivottuja yhteensä 100 000–400 000 tietolähteestä riippuen, joista 43 000 kuoli leirillä. Keskitysleiri toimi vuoteen 1939.
Solovetski tunnetaan myös valkoisista maitovalaistaan, joita lienee Vienanmerellä noin 1000. Sesonki on kesä–elokuussa, jolloin valaat tulevat ennen laskuvettä rantaan kuhertelemaan.
Solovetskin saaret ovat Vienanmeressä Luoteis-Venäjällä sijaitseva saariryhmä, jolla on ollut suuri rooli Venäjän historiassa. Pääsaarelle perustettiin ortodoksinen Solovetskin luostari vuonna 1429, joka toimi aina vuoteen 1920 saakka. Vuonna 1923 tänne perustettiin Leninin määräyksestä poliittisille vangeille tarkoitettu erikoisleiri, joka oli toiminnassa vuoteen 1939 saakka. Vuodesta 1992 luostari toimii museona, joka on suosittu matkailukohde. Täällä on myös pieni munkkiveljestö. Saarilla on lukuisia kiinnostavia arkeologisia muistomerkkejä, jotka kertovat Belomorskin muinaisten asukkaiden elämästä ja uskomuksista: labyrintteja, vanhoja pyhäkköjä, hautakumpuja, dolmeneita (suurista kivistä muodostettu rakennelma)), kalmistoja jne. Kesällä saarten länsirannikolle kokoontuvat maitovalaat ovat biologien mielenkiinnon kohteena. Myös saarten monimuotoinen luonto ja kasvillisuus kiinnostavat tutkijoita.