Skip to main content

Tsaariperheen Pietari -junamatka 4 pv (3 yötä)

Ohjelmaehdotuksia ryhmille:

Pietarin perusti Pietari Suuri vuonna 1703. Kaupungin syntymäpäivä on 30.5., jolloin Pietari Suuren mökki vihittiin, ja jossa hän valvoi Pietari-Paavalin linnoituksen rakennustöitä osallistuen itsekin työn suunnitteluun. Linnoitus sijaitsee Jänissaarella, josta asutus lähti leviämään Vasilin saarelle ja Nevan molemmille rannoille. Pietari Suuri on haudattu linnoituksen katedraaliin. Linnoitus toimi vallankumoukseen asti vankilana, jossa mm. Fjodor Dostojevski tuomittiin kuolemaan. Sittemmin hänet armahdettiin ja lähetettiin Siperiaan, kuten niin monet muutkin. Pietari-Paavalin linnoitus, josta kaupungin perustaminen alkoi, on tsaarien viimeinen leposija. Sinne haudattiin myös vuonna 1998 viimeinen tsaariperhe lukuun ottamatta kruununperillinen Alekseita ja suuriruhtinatar Mariaa.
Romanovit hallitsivat Venäjää yli 300 vuotta: Mihail Romanov kruunattiin vuonna 1613 ja Romanovien hallituskausi päättyi vuonna 1917, kun tsaari Nikolai II luopui vallasta.
Nikolai II perheineen asui vallassaoloaikanaan paljon Tsarskoje Selossa (suom. Tsaarin kylässä) Aleksanterin palatsissa. Täällä tsaariperhe oli myös karkotettuna ennen siirtämistään Tobolskin kautta Jekaterinburgiin, jossa heitä odotti traaginen kuolema.

1. pv
Junamatka Pietariin Allegro-junalla aamulla. Suoraan rautatieasemalta lähtö bussilla suomea puhuvan oppaan johdolla kaupunkikiertoajelulle, jonka aikana seurataan Romanovien elämää. Bussikierroksen aikana nähdään mm. Anitškovin palatsi, jonka keisarinna Elisabet rakennutti rakastajalleen Aleksei Razumovskille. Aleksanteri III asui aikanaan tässä palatsissa ja täällä leski Maria Fjodorvna eli vallankumoukseen asti. Myös Nikolai II asui palatsissa nuorikkonsa Aleksandra Fjodorovnan kanssa. Kirkko Veren päällä on kuin karamelli, mutta sen historia on traaginen: täällä Aleksanteri II murhattiin. Palatsiaukion laidalla sijaitsevat mm. Eremitaasi ja Talvipalatsi, joka toimi yli 150 vuoden ajan keisariperheiden asuin- ja edustuspalatsina. Kiertoajelun yhteydessä käydään Pietari-Paavalin linnoituksessa.
Myöhäinen lounas venäläisessä ravintolassa keskustassa, jonka jälkeen majoittuminen hotelliin.

2. pv
Aamiaisen jälkeen lähdetään 24 km kaupungin ulkopuolelle Pushkiniin – entiseen Tsarskoje Seloon, jossa tutustutaan upeaan Katariinan palatsiin, jonka julkisivu on mahtavat 306 metriä pitkä. Palatsi edustaa uljasta barokkia pylväineen. Kierroksen aikana nähdään mm. upea meripihkahuone ja valtava 1000 neliön suuruinen kultainen tanssiaissali. Tämän jälkeen kävellään puistossa, jonka vaahterat voisivat kertoa monta tarinaa...
Vielä vieraillaan Aleksanterin Palatsissa, joka rakennettiin aikoinaan Katariina Suuren pojanpojalle Aleksanteri I:lle. Nikolai II perheineen vietti täällä paljon kesiään. Perhekeskeistä elämää rakastanut Nikolai II oli onnellisin saadessaan viettää täällä tavallista perhe-elämää vaimonsa ja lastensa kanssa. Ennen traagista teloitustaan tsaariperhe eli karkoituksessa tässä palatsissa.
Myöhäinen lounas Pushkinissa, jonka jälkeen bussikuljetus hotelliin.
Loppupäivä vapaata.

3. pv
Aamiaisen jälkeen tutustutaan Jusupovin palatsiin, joka kuului rikkaalle Jusupovin suvulle. Palatsin salit ovat upeita ja sen helmi on arkkitehti Monigettin suunnittelema 180-paikkainen barokkityylinen teatteri. Palatsissa murhattiin vuonna 1916 munkki Grigori Rasputin, joka liittyy läheisesti tsaariperheen kohtaloon. Felix Jusupovin johtamaan salaliittoon kuului mm. suuriruhtinas Dmitri Pavlovitš Romanov. Jusupovit olivat läheisiä tsaariperheelle, koska Felix Jusupov oli naimisissa suuriruhtinatar Ksenian, Nikolai II:n sisarentyttären Irinan kanssa.
Vapaa-aikaa vaikkapa ostosten tekoon.

4. pv
Aamiaisen jälkeen lähdetään Eremitaasiin, joka koostuu viidestä eri rakennuksesta: Talvipalatsista, Pienestä Eremitaasista, Vanhasta ja uudesta Eremitaasista sekä Eremitaasin teatterista. Talvipalatsi toimi yli 150 vuoden ajan keisariperheiden asuin- ja edustuspalatsina. Se rakennettiin 1700-luvun puolivälissä arkkitehti Rastrellin piirustusten mukaan. Kierroksen aikana tutustutaan upeisiin taideaarteisiin ja ihaillaan palatsin loistokkaita saleja.
Bussikuljetus rautatieasemalle, josta jatketaan iltapäivällä Allegro-junalla takaisin Suomeen.


Juna-aikataulut
 

Pyydä tarjous omalle ryhmällesi!