Skip to main content

UKRAINA

Historiaa

Nestorin kronikka, 1100-luvulta, kertoo, että slaavilaisten ja suomalais-ugrilaisten heimojen jatkuvia taisteluja selvittämään kutsuttiin kolme viikinkipäällikköä. Nämä varjagit tai rusjit, kuten muinaiset slaavit heitä kutsuivat, olivat slaavilaisalueella eläneitä viikinkien jälkeläisiä. Kronikan mukaan viikinki Rurik asettui Novgorodiin vuonna 862, ja Rurikin sukulainen Oleg Viisas otti vuonna 882 vallan Kiovassa. Dneprin varrella sijaitsevasta kaupungista muodostui silloisen Venäjän tai oikeastaan Kiovan Rusjin ydinalue, ennen kuin mongolit hävittivät sen vuonna 1240. Myöhemmin Ukrainan aluetta ovat hallinneet sekä liettualaiset, puolalaiset että venäläiset.

Nykyinen Ukraina

on pinta-alaltaan Euroopan suurin valtio ja sen väkiluku on noin 47 miljoonaa. Suurimmat kaupungit: Pääkaupunki Kiova (2,69 milj.asukasta), Harkiv (1,46 mil. asukasta), Dnipropetrovsk (1,05 milj. asukasta.), Odessa (1,0 milj. asukasta.), Donetsk (994 000 asukasta), Zaporizhia (795 000 asukasta), Lviv (735 000 asukasta).

Ukraina on slaavilainen kieli, jota kirjoitetaan kyrillisin kirjaimin, mutta osa kirjaimista poikkeaa venäjän aakkosista.
Ukrainassa on käytössä sama aika kuin Suomessa.

Rahayksikkö: 1 Hryvnja (UAH) = 100 kopeekkaa.
Ukrainan valuuttaa voi vaihtaa vain hyvin rajoitetusti Suomessa ja vaihtokurssi saattaa olla heikohko.
Matkavaluutaksi kannattaa ottaa mukaan euroja.

Ukraina -tietoa internetissä

http://visittoukraine.com/en/
www.ukraine.com
http://fi.wikipedia.org/wiki/Ukraina
www.lonelyplanet.com/ukraine
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/up.html
 

Kiova

Tämä miljoonakaupunki sijaitsee kauniin Dnepr-joen laaksossa ja sitä ympäröivät upeat kukkulat. Tämä 1600-vuotias miljoonakaupunki sijaitsee kauniin Dnepr-joen laaksossa kukkuloiden ympäröimänä. Kiovan 400-luvulta alkavasta historiasta kertovat tänään lukuisat kirkot ja luostarit. Nykyaika sulautuu...

Täynnä Lue lisää

Lviv

Olisiko kaupunkilomasen aika? Pidennä parilla päivällä viikonloppua ja lähde Ukrainaan, Lviviin. Lviv sijaitsee Länsi-Ukrainassa, lähellä Puolan rajaa. Se on perustettu vuonna 1256 ja sijaintinsa vuoksi se on yksi ukrainan eurooppalaisimpia kaupunkeja. Kautta vuosisatojen Lvivissä ovat asuneet rinta...

Täynnä Lue lisää