Skip to main content

UKRAINA

Historiaa

Nestorin kronikka, 1100-luvulta, kertoo, että slaavilaisten ja suomalais-ugrilaisten heimojen jatkuvia taisteluja selvittämään kutsuttiin kolme viikinkipäällikköä. Nämä varjagit tai rusjit, kuten muinaiset slaavit heitä kutsuivat, olivat slaavilaisalueella eläneitä viikinkien jälkeläisiä. Kronikan mukaan viikinki Rurik asettui Novgorodiin vuonna 862, ja Rurikin sukulainen Oleg Viisas otti vuonna 882 vallan Kiovassa. Dneprin varrella sijaitsevasta kaupungista muodostui silloisen Venäjän tai oikeastaan Kiovan Rusjin ydinalue, ennen kuin mongolit hävittivät sen vuonna 1240. Myöhemmin Ukrainan aluetta ovat hallinneet sekä liettualaiset, puolalaiset että venäläiset.

Nykyinen Ukraina

on pinta-alaltaan Euroopan suurin valtio ja sen väkiluku on noin 47 miljoonaa. Suurimmat kaupungit: Pääkaupunki Kiova (2,69 milj.asukasta), Harkiv (1,46 mil. asukasta), Dnipropetrovsk (1,05 milj. asukasta.), Odessa (1,0 milj. asukasta.), Donetsk (994 000 asukasta), Zaporizhia (795 000 asukasta), Lviv (735 000 asukasta).

Ukraina on slaavilainen kieli, jota kirjoitetaan kyrillisin kirjaimin, mutta osa kirjaimista poikkeaa venäjän aakkosista.
Ukrainassa on käytössä sama aika kuin Suomessa.

Rahayksikkö: 1 Hryvnja (UAH) = 100 kopeekkaa.
Ukrainan valuuttaa voi vaihtaa vain hyvin rajoitetusti Suomessa ja vaihtokurssi saattaa olla heikohko.
Matkavaluutaksi kannattaa ottaa mukaan euroja.

Ukraina -tietoa internetissä

http://visittoukraine.com/en/
www.ukraine.com
http://fi.wikipedia.org/wiki/Ukraina
www.lonelyplanet.com/ukraine
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/up.html