Skip to main content

24.10.2019: Venäjän konsulaatti on suljettu ma 4.11.


Kansan yhtenäisyyden päivä 4.11.


Kansan yhtenäisyyden päivä korvasi vuonna 2005 aiemmin vietetyn Lokakuun vallankumouksen muistopäivän, jota vietettiin 7.-8. marraskuuta. Mikä tämä uusi juhlapäivä sitten on? Venäjän Ääni -uutispalvelun mukaan se on seuraavaa:

”Marraskuun 4 päivänä Venäjällä vietetään Kansan yhtenäisyyden päivää. Tämä valtiollinen juhla symbolisoi uskollisuutta esi-isiemme perinnölle. Lähes neljä vuosisataa sitten, voittaessaan riidan ja sekasorron kauden, venäläiset puolustivat itsenäisyyttään maahan tunkeutuneita vierasmaalaisia valloittajia vastaan ja valtakunnallisessa kokouksessa määrittelivät suvereenin isänmaan tulevan kohtalon. Heidän esimerkkiinsä tänään todistaa siitä, että isänmaan tulevaisuus riippuu kansalaisten ja koko kansan yhtenäisyydestä.

Vuonna 1612 koko Venäjä oli taistelukenttänä. Suurin osa sen länsialueista oli sotaisten naapurien valtaamana. Moskova oli puolalaisten hyökkääjien piirittämänä. Yhtenäinen Venäjän valtio oli pirstoutunut ja ilmestyi useita itsensä hallitsijoiksi julistautuneita ihmisiä. Maa oli tuhoutumisen partaalla, kertoi Venäjän historian laitoksen johtaja Andrei Saharov.

Tuona, historiallisten mullistusten, valtion pirstoutumisen, hengellisen ahdingon, moraalisen hajoamisen, yhteiskunnallisten petosten ja ahneuden aikakautena, esille lopulta nousivat kansakunnan parhaat voimat. Talonpojat, kauppias ja teollisuus piirit, aateliset ja ruhtinaat kaikki, joille Venäjän maa oli kallis, eivät ajaneet ainoastaan omia itsekkäitä etujaan. Kaikki nämä ihmiset nousivat vastarintaan. Tämä oli kansa. Ihmiset yhdessä johtajiensa – Mininin, Pozharskyn ja Trubetskoyn kanssa, joita ei saa unohtaa, koska he olivat myös perustamassa nostoväkeä ja johtivat taistelua ja löivät vierasmaalaiset valloittajat. He rakastivat isänmaata ja pelastivat sen.

Vuoden 1612 marraskuun neljäntenä päivänä, kansan nostoväen joukot vapauttivat Moskovan miehittäjistä. Muutamaa kuukautta myöhemmin, valtakunnan kokouksessa, joka pidettiin Uspenskin Kremlin tuomiokirkossa, kaikkien luokkien edustajat valitsivat Venäjän hallitsijan ja loivat perustan tulevalle voimakkaalle ja vauraalle kansakunnalle. 1600-luvun puolesta välistä lähtien, pääkaupungin vapauttamisen muistoksi, Venäjällä, joka vuoden marraskuun neljäntenä päivänä vietettiin Kazanin Jumalan synnyttäjän ikonin juhlaa, jonka kanssa venäläiset joukot saapuivat miehittäjistä vapautettuun Moskovaan. 1900-luvulla, neuvostovallan aikana tämän juhlan viettäminen päättyi. Mutta vuonna 2005 valtiollisen juhlan viettäminen elvytettiin. Kalenteriin se on merkitty Kansain yhtenäisyyden päivänä.

Kuitenkin mielipidetiedustelut kertovat, ettei juhlasta ole vielä muodostunut koko kansan juhlaa, sen suorassa merkityksessä, koska osa venäläisistä entiseen tapaan antaa etusian marraskuun seitsemännelle päivälle – vuoden 1917, Lokakuun suuren sosialistisen vallankumouksen päivälle.

Venäjän uskonnolliset johtajat, joiden aloitteesta, lokakuun neljännen päivän juhla elvytettiin, ovat kehottaneet, että siitä tehtäisiin Hyvien tekojen päivä, jotta eri kansallisuuksiin, uskontokuntiin ja sosiaalisiin ryhmiin kuuluvat kansalaiset voisivat tiedostaa, että kuuluvat yhtenäiseen kansaan, jolla on yhteinen historiallinen kohtalo ja yhteinen tulevaisuus omassa isänmaassaan.” (Venäjän Ääni 3.11.2)